A természet kincsei – Csipkebogyó
Egyed Brigi jógaoktató-Népi gyógymódok

A csipkebogyónak vagy ahogyan sokan ismerik hecsedlinek, rengeteg jótékony hatása van szervezetünkre hiszen tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal B és E vitaminnal. Fokozza a szervezet ellenálló képességét, erősíti az immunrendszert és segíti az emésztést. Én az első adagot amit hétvégén gyűjtöttem teának fogom felhasználni.

A tea készülhet természetesen friss bogyóból is, de ha szeretnénk eltenni későbbre akkor érdemes kiszárítani őket. Ehhez a bogyókat először félbe kell vágni, a szőrös magjait kikaparni és úgy kiszárítani. Kicsit macerás, de megéri dolgozni vele. 🙂 A tea elkészítéséhez a bogyókat semmiképp se forrázzuk, mert elveszíti C vitamin tartalmát. Maximum 40 fokos vízben áztassuk 12 órán át. Az így elkészült teát újra fel lehet melegíteni de szintén maximum 40 fokig.

Természetesen rengeteg más felhasználása lehet a csipkebogyónak. Nagyon finom lekvárt lehet készíteni belőle, felhasználható szirup vagy szörp készítéséhez és természetesen fogyasztható nyersen is. Nyers fogyasztás esetén vigyázni kell a szőrös magokkal, mert nagyon tudják irritálni az ember torkát.

Érdemes figyelni arra, hogy tényleg az érett bogyókat szedjétek, ami már szép piros, valamint olyan helyen gyűjtögessetek ahol nem járnak autók.

Mindenkit arra bíztatok, hogy menjetek és fedezzétek fel mennyi csodát rejt a természet! ❤

Brigi