A természet kincsei – Nép gyógymódok a téli hónapokra
Egyed Brigi jógaoktató-Népi gyógymódok

Összeszedtem pár általam ismert és kipróbált nép gyógymódot, melyeket megfázásra, torokfájásra és köhögésre szoktam elkészíteni.

Mézes fokhagyma:
– Érdemes már nyáron előre gondolkozni és felkészülni az elkövetkezendő időszakra. A mézes fokhagyma elkészítése roppant egyszerű. Adott két fej fokhagyma, egy kis befőttesüveg és (lehetőleg magyar termelőtől vásárolt) méz. A fokhagymát érdemes egy picit összeroppantani mielőtt gerezdenként az üvegbe töltjük, és mézzel felöntjük. Pár héttel később már fogyaszthatóvá válik, s addigra sokat veszít csípősségéből és jellegzetes illatából. A fokhagyma és a méz baktériumölő hatása nagyszerű párosítás. Meghűlés, megfázás esetén napi 2-3 alkalommal 1-2 gerezdet ajánlott elrágcsálni.

Hagymatea:
– Nemrég hallottam a hagymateáról, mint gyógyító csodáról, melyet felső légúti megbetegedések esetén szoktak alkalmazni. Kipróbáltam és való igaz, tényleg csodaszerről van szó. Az elkészítése szintén rendkívül egyszerű. Körülbelül fél liter víz, egy nagyobb vagy két kisebb fej vöröshagyma és a végén egy kevés méz szükséges a főzet elkészítéséhez. Miután a víz felforrt, mehet bele az összedarabolt vöröshagyma (én a héját is belefőztem, de van aki anélkül készíti). Nagyjából fél óra elteltével a teánk el is készült, levehetjük a tűzről. Fogyasztás előtt egy teáskanál mézet javasolt hozzákeverni, de mindenképp érdemes megvárni, amíg a tea már valamennyire kihűlt, így megmaradnak a méz jótékony hatásai. Megfázásra, köhögésre egyszerű és mégis hatékony nép csodaszer.

Zsálya:
– A „Salvia” latinul annyit tesz, „gyógyítani”. 🙂 A zsálya nálam már évek óta jelen van az itthon tartott gyógyfüvek között. Fertőtlenítő, vírus és baktériumölő, valamint gyulladáscsökkentő hatása miatt kedvelt csodaszer. Én kimondottan szeretem a gyógynövényekből készült főzetek ízét, ezért a zsályateát is kortyolgatva szoktam elfogyasztani. Ha valaki nem kedveli az ízét, lehet gargalizálva is alkalmazni toroköblítésre. Megfázás és torokgyulladás esetén kiváló gyógyfőzet.

Gyömbér:
– Szintén közkedvelt csodaszer a gyömbér, melyet sokféleképpen fogyaszthatunk akár betegségkezelés vagy egészségmegőrzés céljából. A gyömbértea elkészítéséhez, a gyömbért (kb. egy hüvelykujjnyit) érdemes először lereszelni, majd 1 liter vízzel leforrázni. Ha már valamennyire kihűlt, lehet citrommal és mézzel ízesíteni. Bátraknak pedig ajánlom a reszelt gyömbért csak mézzel összekeverve. 🙂

Citrom, narancs, lime és méz:
– Minden alkalommal mikor megjelenik egy pici torokfájás elkezdem alkalmazni a citrom-narancs-lime és méz kombinációját, mely valóban csodákra képes. Egy narancs, egy citrom, egy lime leve kifacsarva és egy kevés mézzel összekeverve szinte azonnal hat a fájó torokra. A citrusokban található vitaminok és a méz jótékony összetevői csodás egyveleget alkotva gyógyítanak.

Bizonyára sok házi praktika létezik még a fent leírtakon kívül, melyek hasznosak lehetnek a téli időszakban. A nép gyógymódok tárháza végtelen és mégis mára egy részét a feledés ködje burkolja be. A gyógyszerek meglehet gyorsabb gyógyulást eredményeznek és az elkészítésükkel sem kell nekünk vesződni. Azonban érdemes fontolóra venni egy csekélyebb lebetegedés során, hogy a természethez és az ősi tudáshoz vagy a gyógyszerekhez fordulunk inkább. Egészséges és boldog pillanatokkal dúsított telet kívánunk mindannyiunknak!

Brigi